Nasi goreng to tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Dosłownie oznacza smażony ryż. Przepisów na to danie znajdziecie bardzo wiele, ponieważ składniki nasi goreng mogą znacząco różnić się od siebie. Podstawą jest jednak zimny ryż, cebula i jajko, przy czym jajko może przyjmować różną postać - od sadzonego, przez pocięty na kawałki omlet, po rozmącone jajko dodane do potrawy.
Smażony ryż jest jednym z tych dań, którym nie trzeba poświęcać wiele czasu, więc może być pomysłem na szybki obiad. Pomimo prostych składników zdecydowanie urzeka swoim smakiem.
Składniki (na 2 porcje):
pasta chili:
1/2 ostrej papryczki chili z ziarenkami
1/2 ostrej papryczki chili z ziarenkami
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża pojedyncza pierś kurczaka lub 2 małe
2 szklanki ugotowanego, zimnego ryżu (najlepiej "z wczoraj")
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki prażonej cebulki
2 jajka + odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Chili, czosnek i szalotki drobno siekamy, po czym rozgniatamy je w moździerzu (lub blenderze) na pastę.
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę chili i chwilę przesmażamy, by uwolnić aromaty (około 2 minut, mieszając, żeby nie spalić pasty). Następnie dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso będzie ugotowane. Wówczas dodajemy ryż i sos sojowy, dokładnie mieszamy i smażymy, aż ryż się ogrzeje i nabierze delikatnej chrupkości (około 5-7 minut na średnim ogniu). Wówczas dodajemy do niego 1 łyżkę prażonej cebulki, mieszamy i zestawiamy z ognia.
W międzyczasie, gdy ryż się smaży, na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy dwa jajka sadzone. Białko powinno być całkowicie ścięte, ale żółtko powinno pozostać płynne.
Przekładamy ryż na talerze, na wierzchu układając po jajku. Całość posypujemy pozostałą cebulką i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz