środa, 18 lutego 2015

Tajski gulasz wołowy

Prosta, ale bardzo aromatyczna potrawa. Jedynym jej mankamentem jest długość duszenia – od dwóch do dwóch i pół godziny. Ale dla tego wspaniałego smaku warto :) Unikalnego aromatu nadają mięsu anyż, cynamon, chili i czosnek. Jeżeli lubicie dobrą, miękką wołowiną – koniecznie spróbujcie!
 

Składniki (na 2 porcje):

500 g mięsa wołowego (np. udźca)
2 liście laurowe
1/2 papryczki chili (jeżeli lubicie ostre dania to z ziarnami)
1 laska kory cynamonowej
2 gwiazdki anyżu
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
200 g kiełków sojowych
świeża kolendra do przybrania
do podania ryż jaśminowy lub makaron ryżowy

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie). Dodajemy liście laurowe, anyż, cynamon, czosnek, chili, sos sojowy i cukier. Zalewamy zimną wodą do poziomu mięsa i na małym ogniu dusimy około 2-2,5 godziny (w razie, gdyby woda zbyt szybko odparowywała, podlewamy mięso odrobiną gorącej wody).
Przed końcem gotowania dodajemy kiełki sojowe. Gdyby danie było dla Was za mało słone, dodajcie jeszcze trochę sosu sojowego. Jeżeli zbyt mało ostre – możecie dodać łyżeczkę pasty chili.
Wołowinę wraz z sosem przekładamy do miseczek napełnionych ryżem lub makaronem ryżowym i posypujemy odrobiną kolendry.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jacka Wana „Tao smaku”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz